woensdag 25 april 2012

Voddenkleed

Lang was ik op zoek naar een voddenkleed, maar helaas waren alle kleedjes die ik vond boven mijn budget. Laatst was ik aan het bladeren in een van mijn vele vintage knutselboeken ( wat waren ze in de jaren 70 trouwens super creatief) en bleef ik plakken op een pagina waarin stap voor stap werd uitgelegd hoe je zelf een voddenkleed moest haken. Helemaal te gek, dit was de oplossing voor mijn probleem! Snel langs de kringloop om wat afgedankte dekbedovertrekken op te snorren en mijn project kon beginnen! Het was eventjes wennen, ik heb pas net leren haken, maar het resultaat mag er zijn! Ik ben echt heel blij met het resultaat en het is nog eens superleuk om te doen ook! Onze slaapkamer is weer opgefleurd met een leuk kleedje en ik heb bestelling nummer 2 van zoonlief ook al ontvangen!7 opmerkingen:

 1. Wat leuk!, hoe doe je dat? Eerst de dekbedovertrekken in repen knippen en die oprollen en er dan mee gaan haken met een vrij dikke haaknaald? Hoe groot is het kleed ongeveer?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Peppy, thanx! Ik heb inderdaad eerst dekbedovertrekken in repen van 1 a 2 cm geknipt en opgerold tot een bal. Met haaknaald nr 8 heb ik 40 lossen gemaakt en dan hierop telkens met vasten haken werk aan het einde elke keer omkeren en dan wel nog 1 losse maken voor de hoogte. Dit kleed is ongeveer 67 bij 130 maar je kunt het natuurlijk zo groot (of klein) maken als je zelf wilt. Ben nu weer bezig met een nieuw kleedje voor mijn zoontje van 5 jaar. Wel veel werk hoor al die dekbedovertrekken in repen knippen maar ja dan heb je ook wel iets unieks en het haken zelf gaat best wel snel! Ik hoop maandag met koninginnedag nog wat leuke gekleurde overtrekken op de kop te kunnen tikken!
  Je kunt trouwens ook een rond kleedje maken ( was een ander ideetje uit dat boek)

  omschrijving rond kleedje:
  5 lossen opzetten en tot een ring sluiten met 1 halve vaste in de beginlosse. Haak 8 vasten in de ring. Haak daarna in beide of in de achterste steeklus. 1e toer: 1 vaste meerdere in iedere vaste (`16vasten) 2e toer 1 vaste meerderen in iedere 2e vaste (24 vasten). 3e toer 1 vaste meerderen in iedere 3e vaste (32 vasten) werk op dezelfde manier verder door op iedere toer 8 steken te meerderen. wordt de rand te strak, dan hebt u te weinig gemeerderd, wordt hij te los dan haakt u 1 toer zonder meerderingen.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt!

  groetjes Charlie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de uitleg! Ik heb nog een vraag: als je de stof in repen knipt, knip je dan allemaal losse repen (zodat je tijdens het haken een heleboel losse eindjes krijgt die je moet wegwerken) of laat je het allemaal aan elkaar zitten als 1 grote strook, door bij de uiteinden de stof steeds niet helemaal door te knippen?

  Ik hoop voor je dat je vandaag op koninginnedag inderdaad nog meer geschikte stoffen bent tegengekomen!

  Groeten van Peppy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi hoi...

  Nou ik ben geslaagd vandaag hoor!! heel wat leuke gekleurde dekbedovertrekken gescoord wel een stuk of 12:D kan ik weer aan het knippen.

  maar idd je laat alles aan 1 stuk dus telkens niet helemaal doorknippen anders ben je nog langer bezig met wegwerken. Kan het zijn dat je een soort langer stukje in je haakwerk ziet, ik heb dat gewoon een beetje voorzichtig (niet te kort ) afgeknipt. Ik knip telkens 1 heel dekbedovertrek zonder naden in een hele lange reep en rol dat op als bal. Is ook makkelijker kiezen als je eenmaal aan het haken gaat. Bij dit kleed op de foto moest ik telkens tijdens het haken nog gaan knippen nu doe ik dat eerst voordat ik aan mijn volgende kleed begin. Ik ben trouwens heel erg benieuwd naar je resultaat ga je een rechte of een ronde maken? heb jij ook nog wat leuke dingen gevonden vandaag op de rommelmarkt?

  groetjes Charlie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de uitleg!, dat is helemaal duidelijk. Ik heb dit jaar op de vrijmarkt niet echt iets gevonden dat ik kon gebruiken. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant betekent het niet dat er weer extra spullen moeten worden opgeborgen (ons huis begint wat vol te raken...)
  Ik heb wel vorige week het grootste gedeelte van mijn voorraad garens eens opgeruimd en uitgezocht, en daarbij kwam ik ook een gehaakte-deken-die-nog-niet-af-is tegen. En ik heb me voorgenomen om eerst die af te maken voordat ik iets anders ga haken. Maar als ik aan een gehaakt kleed ga beginnen, dan wordt het wel een rechte. Denk ik. Hoewel, een ronde is natuurlijk ook leuk. Misschien moet ik eerst maar eens bedenken waar het kleed terecht zou moeten komen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooi zeg en bedankt voor de leuke reactie op mijn blog!

  Groetjes tante titi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg leuk geworden dit voddenkleed!
  Mooi kleertjes ook!
  Zelf haak ik het liefst in de rondte, maar voor de badkamer ga ik toch ook een paar rechhoekige maken.
  Op zoek naar dekbedovertrekken maar weer.

  BeantwoordenVerwijderen